Over mij

Ik ben Tineke, geboren in april 1990 en kom uit Friesland. Ik heb een liefde voor schrijven, omgang met kinderen, interesse in de zorg & E-health. Daarbuiten vind ik het gezellig om leuke dingen te doen met familie en vrienden. Belangrijk is niet zo zeer wat we gaan doen als we maar samen zijn. Ook mijn hond Bente hoort nog in dit rijtje thuis.

Sinds augustus 2007 ben ik chronisch ziek. Ik heb het Syndroom van Sjögren en als onderdeel daarvan de bloedziekte ITP. Het syndroom van Sjögren is een vorm van reuma die ook wel een systeemziekte genoemd wordt. Dit omdat de ziekte zich tegen je eigen lichaam keert en dus op bijna alle plaatsen in je lijf schade aan kan richten. Bij ITP breekt je lichaam je bloedplaatjes af. Er ontstaat een ernstig verminderde bloedstolling, waardoor je een grote kans hebt op bloedingen. Deze bloedingen ontstaan vooral op de huid, in je slijmvliezen en in je organen. Maar ook bloedingen in de hersenen komen voor bij ITP. Zowel ITP als Sjögren zijn niet te genezen en ook afremmen is moeilijk. Ik krijg nu medicijnen om de symptomen zo goed mogelijk mee te bestrijden. Dit zijn voornamelijk pijnstillers. Daarnaast ook nog een aantal medicijnen die de ziekte enigszins proberen te remmen.

Door deze situatie heb ik mijn HBO opleiding SPH op moeten geven, ben ik 100% arbeidsongeschikt verklaard en het UMCG in Groningen is mijn tweede huis geworden. Ook heb ik veel extra hulp van familie, vrienden en thuiszorg zodat ik op mezelf kan blijven wonen. Ik zal met mijn beperkingen moeten leren leven en dat is niet altijd even makkelijk. Doormiddel van mijn verhaal wil ik graag laten zien hoe het is om met een chronisch ziek lijf door het leven te gaan en hoe ik hiermee omga.

Liefs, Tineke