Colombia

In maart 2019 ontmoette ik een bijzondere arts uit Bogota, Colombia. Hij hield een lezing en gesprekken met patiënten op Curaçao. Ik vertelde mijn verhaal. Hij vertelde zijn verhaal over zijn behandeling met jouw eigen stamcellen. Stamcellen zijn als babycellen die nog alles kunnen worden wat ze willen. Of beter gezegd waar je lichaam het nodig heeft. Overdonderd door het feit dat deze arts daadwerkelijk een kans zag mij te kunnen behandelen kreeg ik weer wat nieuwe hoop op verbetering. Vanaf die dag ging ik van alles uitzoeken over stamcellen en behandelingen bij auto-immuunziektes. Na veel research en gesprekken met mijn reumatoloog, mijn huisarts en een arts-onderzoeker besloot ik de gok te willen nemen. Ik wil deze kans op eventuele verbetering van kwaliteit van leven niet laten liggen.

De hoge druk cabine, Colombia.

Money
In Nederland zijn deze behandelingen nog niet bewezen geacht en daarom niet toegestaan. In landen als België, Duitsland, Rusland en ook Colombia wordt er dus al wel gewerkt met stamcellen. Wel is dit doorgaans in privé klinieken en zul je dit zelf moeten betalen. Geld wat ik helaas niet heb. Na wat aandringen van vrienden ben ik een crowdfund gestart en hebben ruim 400 lieve mensen mij geholpen deze behandeling te financieren. Geweldig!

Behandeling
De behandeling is in twee delen. Deel één in inmiddels achter de rug (21 juli t/m 8 augustus 2019) en deel twee zal eind november beginnen. In grote lijnen uitgelegd worden en tijdens deze behandeling stamcellen bij jezelf afgenomen doormiddel van een beenmergpunctie. Deze cellen zijn eerst zo schoon mogelijk gemaakt doormiddel van detox infusen die je toegediend krijgt. De stamcellen worden zowel in je bloed maar ook op ontstoken/pijnlijke plaatsen terug geplaatst. Met behulp van fysiotherapie, laser & hitte therapie en in mijn geval nog een hoge druk cabine wordt geprobeerd de cellen zo goed hun werk te laten doen. Tijdens deel twee zal ditzelfde worden gedaan alleen dan is het verzamelen van de stamcellen niet meer nodig. Deze worden bewaard in een laboratorium en daar vermeerderd. De rest van deel twee zal erg lijken op het eerste deel van de behandeling. De herhaling van het proces geeft je lichaam de kans op een nog beter resultaat. Voor meer details over mijn behandeling kan je mijn blogs lezen of mocht je zelf interesse hebben kan je de website van Stemwell bezoeken en contact opnemen met de kliniek.

Resultaat
Het optimale resultaat zou ik moeten gaan merken tussen de 3 – 6 maanden na deel één. Voor nu merk ik wel dat de spieren/pezen die zijn aangeprikt met stamcellen niet meer zo pijnlijk zijn als voorheen en dat mijn geheugen iets verbeterd is. Helaas is er ontsteking bij mijn zenuwstelsel/ruggenmerg gekomen door de ruggenprik met stamcellen. Dit wordt nu behandeld met medicijnen en de magie van tijd. Tot nu toe heb ik dus zowel goede maar ook slechte resultaten. Toch wil ik deel twee gaan doen en hoop ik in 2020 echt alleen nog de verbetering te mogen gaan voelen.

Clinica Stemwell, Bogotá, Colombia
Behandeld worden in een vreemd land, (een voor mij)nieuwe taal, ander geld, nieuwe kliniek en een in principe niet bewezen behandeling was heftiger dan ik had ingeschat. Gelukkig ken ik nu de kliniek en weet ik wat de therapie met me doet. Ik weet nu waar ik naartoe ga. Dat maakt het makkelijker.
Ondanks de heftigheid van de behandeling en de impact op jezelf is dit in 12 jaar één van de beste groep mensen waar ik door behandeld ben. Ze zijn zo zorgzaam en lief voor mij. Ondanks de taalbarrière en het risico dat je neemt een nieuwe behandeling te ondergaan heb ik me elke dag veilig gevoeld en vertrouw ik 100% op wat deze mensen doen. Op naar deel twee…

Liefs, Tineke