Wat is ITP?

Immuun trombocytopenie (ITP) is een auto-immuunziekte, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes. Dit leidt tot een versnelde afbraak van de bloedplaatjes in de milt en – in mindere mate – de lever. Ook is de aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg vaak onvoldoende om de tekorten aan te vullen. Zo ontstaat een tekort aan bloedplaatjes. Omdat bloedplaatjes betrokken zijn bij de bloedstolling, is er bij een tekort een verhoogde kans op bloedingen.

Iemand met ITP krijgt snel blauwe plekken. Ook kan het tandvlees snel bloeden en er ontstaat vaker een bloedneus. Soms hebben mensen bloedingen in het maagdarmkanaal, de nieren of de urinewegen. In ernstige gevallen kan een bloeding in het hoofd ontstaan. Vrouwen kunnen meer bloeden als ze ongesteld zijn. 

Als ITP op kinderleeftijd begint, gaat het meestal over. Ook beginnen de kenmerken dan vaak plotseling. Als het op volwassen leeftijd begint blijft de ziekte vaak het hele leven aanwezig.

Bron: Stichting Zeldzame Bloedziekten & Erfelijkheid