Wat is het Syndroom van Sjögren?

Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat je afweersysteem zich (deels) tegen je eigen lichaam gaat keren. Hierdoor ontstaan ontstekingen in het lichaam. Dit kan allerlei verschillende klachten veroorzaken:

Droge ogen
Doordat de traanklieren ontstoken zijn maken ze minder traanvocht aan. Dit voelt alsof er zand of korreltjes in je ogen zitten. Omdat je ogen te droog zijn wordt het oogoppervlak – het hoornvlies – ruw of raakt het beschadigd. Dit kan ook gevaarlijk zijn voor het functioneren van je ogen. 

Droge mond
De aanmaak van speeksel neemt af door ontsteking in de speekselklieren. Dit zorgt vooral voor een droge mond maar ook voor pijn, gebitsproblemen of zelfs verlies van smaak. 

Droge huid
Door ontstoken klieren in je huid kan je huid droog en schilferig worden. Ook kan het gaan jeuken. Bij sommige mensen ontstaan een rode huiduitslag verspreid over het hele lichaam. Of er ontstaat huiduitslag onder invloed van zonlicht.  

Droge vagina
Ook de slijmvliezen van je vagina zijn vaak droger. Dit merk je aan pijn en irritatie bij vrijen, misschien moeite met het gebruik van tampons. Je kan ook sneller last krijgen van schimmelinfecties. 

Vermoeidheid
Meer dan 70% van de patiënten met Sjögren heeft last van ernstige vermoeidheid. Dit is niet te vergelijken met de vermoeidheid die ieder mens weleens voelt. 

Spier- en gewrichtsklachten
Hierbij kunnen de spieren en de aanhechtingen ervan pijnlijk en stijf zijn maar ook gewrichten kunnen ontstoken raken. 

Het Fenomeen van Raynaud
Door het fenomeen van Raynaud verkrampen de bloedvaatjes in handen en/of voeten tijdelijk. De vingers en tenen verkleuren dan. Eerst wit daarna blauw/paars en uiteindelijk rood. Dit is pijnlijk. Door de slechte doorbloeding kunnen spontaan wondjes aan de vingers ontstaan die slecht genezen.  

Zenuwen
Je zenuwen kunnen aangetast raken door Sjögren. Meestal zijn dat de zenuwen in je armen en benen.  Dit wordt neuropathie genoemd. Hierdoor kan je last krijgen van een doof gevoel, tintelingen en pijn op de plekken waar je zenuwen aangetast zijn. 

Organen
Ook organen kunnen betrokken raken bij het syndroom van Sjögren.

Slokdarm en maag
Door een droge slokdarm krijg je last van brandend maagzuur, moeite met het doorslikken van vast voedsel of een verkrampt gevoel achter het borstbeen

Longen
Als je last van je longen krijgt merk je dat meestal aan een vermoeiende, droge kriebelhoest. Soms ben je ook kortademig. Je longen of longvliezen kunnen ontstoken raken.

Lever
Klachten aan de lever komen niet vaak voor. Ze geven meestal in het begin geen merkbare klachten. Bij bloedonderzoek vindt de arts eventueel waardes die in de richting van een leverontsteking wijst. 

Nieren
Deze geven in eerste instantie geen merkbare klachten. Later kan je last krijgen van een hoge bloeddruk en houd je vocht vast. Dat merk je bijvoorbeeld aan opgezette bennen, gewichtstoename of aan spierzwakte.

Blaas 
Door een droge vagina en droge plasbuis heb je meer kan op blaasontsteking door bacteriën. Heb je een blaasontsteking zonder dat er bacteriën aanwezig zijn? Dan kan er sprake zijn van ‘interstitiële cystitis’. Dit is een aandoening van de blaaswand die vaker voorkomt bij patiënten met het Sjögren. 

Schildklier
Bij 1 op de 10 mensen met Sjögren ontstaan schildklierklachten. 

Bloedvaten
De bloedvaten aan vooral de onderbenen kunnen ontstoken raken. Je merkt dit doordat er op je benen veel kleine rode puntjes ontstaan. 

MALT-Lymfoom
Na de diagnose Sjögren is er een verhoogde kans op een vorm van lymfeklierkanker. 

Bron: Reuma Nederland