2009

Eerste controle

Gister was de eerste controledag van het Sjögren onderzoek waar ik sinds kort aan meewerk. Ik moet al voor half 10 in ’t UMCG zijn om bloed te prikken.

Met mijn boekwerk aan prikformulieren snel langs de Prikpoli gelopen. De vrouw die prikte schrok schijnbaar van ’t boekwerk, want ze keek me even heel verbaasd aan. Alsof ze wou gaan vragen is dit wel het goede?
Het bleken 11 buisjes te zijn. Ja je moet wat over hebben voor zo’n onderzoek merk ik wel weer.

Nog wat swieberig van de 11 buisjes zijn we doorgelopen naar Poli 2 waar twee afspraken gepland stonden. Daar met Dr. Meiners even kort besproken hoe het me is vergaan de laatste tijd. Heb in ieder geval de extreme moeheid genoemd maar er is nog nooit een arts geweest die heeft gezegd: “Ja dat komt van de Rituximab”. Neeee ze lullen zich eruit met wat vage redenen. Ja bla bla virus + bla bla Sjögren moeheid + bla bla alles samen = extreme vermoeidheid. Op mijn beurt denk ik dan, bla bla bullshit!

Het gaat nu gelukkig wat beter dus het maakt me nu eigenlijk niet zoveel meer uit wat voor redenen ze allemaal aan elkaar knopen.

Na het gesprek deden ze een speekselfunctie test en een speekselklier bioptie. Klinkt allemaal heerlijk voor de niet kenner. Maar bij beide onderzoeken gaat het erom dat ze de kwaliteit van speeksel kunnen testen. Dit staat in verband met Sjögren. Op de volgende controle krijg ik de uitslagen daarvan en worden deze vergeleken met de vorige. Zo kan ik zien of ik vooruit ben gegaan ofniet.

Na dit hele gebeuren door naar Dr. Bootsma, de nieuwe witte jas van de reumatologie. De Sjögren specialist. De gaf de volgende bloeduitslagen:

HB: 7.5
Trombo’s: 244
Leuco’s: 4.3

Ze was dus dik tevreden en wilde me eigenlijk pas over 4 maanden terug zien. Alleen gaat dat niet helemaal op omdat de controles i.v.m. het onderzoek over 2 maand alweer zijn. Tussendoor ging de telefoon en bleek ik de groeten de krijgen van mijn vorige dokter!

Ahh wat super lief, echt leuk! Dankjewel

Daarna nog naar mijn laatste afspraak, Oogheelkunde. Poli 4. Hier doen ze eerst een Schimmertest. Bij deze test krijg je in elk oog een klein stripje die je traanvocht meet.

De oogarts zei dat de schimmertest achteruit was gegaan maar dat de andere onderzoekjes die zij had gegaan een ietsie pietsie waren verbetert. Dat is dus echt een fractie. Ach dat vind ik ook het belangrijkste niet. Zolang die bloedplaatjes het maar goed doen!

De eerste controle heb ik overleefd…

Fijn weekend allemaal,

Dikke kus

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *