2011,  Ziekenhuis

Twaalf ziekenhuistips voor de chronische patiënt

Dat ik vorige week flink voor lul stond bij radiologie hebben sommige al wel meegekregen. Ik moest namelijk een heup foto laten maken. Ik werd daarom naar een kleedkamer gebracht en moest het nodige uit trekken. Nadat ik klaar was met uitkleden vloog ineens de deur open. Stond ik daar in mijn onderbroek voor vier mannen. Het was de bedoeling om de man voor mij in zijn kleedkamer te laten maar degene die dat wilde doen trok dus even aan de verkeerde deur. Gelukkig viel er niet veel te zien maar het voelde wel wat onnozel. In die trend heb ik een blog bedacht met een aantal ziekenhuistips voor de chronische patiënt.
Dertien ziekenhuistips voor de chronische patiënt
1. Laat je voornaam, achternaam, geboortedatum en patiënt-nummer op je voorhoofd drukken. Dit versnelt op één of andere manier het werktempo van het werkende personeel énórm. Zonder die informatie weet namelijk niemand waarvoor je komt of wie je eigenlijk bent.
2. Volg een cursus medische vaktaal. Is makkelijk voor jezelf maar ook voor je arts. Deze zal dolgelukkig zijn dat hij/zij eindelijk eens op zijn eigen niveau kan praten.
3. Doe je meest bedekkende ondergoed aan en zoek een paar gelijke, schone sokken uit (liefst alles in een neutrale kleur). Zodat je niet ineens in je kanten string of Disney boxer met een paar vieze witte sportsokken erbij in één kamer staat met je arts en een zooitje co-assistenten.
4. Drink niet teveel automaten thee en koffie want dat is dodelijk (er blijft altijd een heel vies zwart goedje liggen op de bodem, kan niet gezond zijn!).
5. Wordt gewoon je eigen dokter en onthoud simpelweg ALLES. Aangezien degene die ervoor betaald krijgen dit voor je te doen dit weleens wat laten slingeren en dat kan de nodige problemen opleveren.
6. Neem bijna (!) alle fouten die er gemaakt worden maar voor lief want een klachten procedure kost je letterlijk een paar jaar van je leven.
7. Kweek een geduld van ijzer, stalen zenuwen en een eeuwige glimlach. Je zult het ongetwijfeld nodig hebben.
8. Vermijd zoveel mogelijk de huisartsenpost. De meeste chronische patiënten weten wel waarom.
9. Neem je eigen vermaak mee naar het ziekenhuis want de leesmap uit 1998 is echt niet leuk meer. En de zelf meegenomen blaadjes van je artsen over golf en luxe jachten helpen ook niet echt de tijd te doden.
10. Probeer zoveel mogelijk één hoofdbehandelaar aan te houden, want ondanks dat ze allemaal dezelfde opleiding hebben genoten houden sommige er hele gekke ideeën op na.
11. Zet maar beter helemaal niks op Twitter over je ziekenhuisbelevingen. Daar kan je nog hele gekke dingen mee beleven.

12. De tijd van je afspraak op je brief is slechts een formaliteit. Dit loopt met gemak een uurtje uit, en soms zelfs twee of drie. De spoedeisende hulp is nog een keer zo erg. Daar ben je zomaar een halve dag kwijt. Of zelfs een hele. Oftewel zoals Kluun ooit zei: ‘Het is een vanaf… tijd’.

13. Deze laatste is wel een klein beetje serieus en heel belangrijk. “Probeer alles zo positief mogelijk te zien hoe moeilijk het soms ook is!”
Liefs Tineke
PS: Het zijn overigens bijna (!) allemaal schatjes hoor in het ziekenhuis. Dit is niet om iemand te beledigen het is meer humoristisch bedoeld… Dus kijk er een beetje naar met een vette knipoog. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *