2016

ChallAble. My game, your challenge!

Ergens in april werd ik via Twitter gevraagd om mee te doen aan Hacking Health in het UMCG. Ik had nog nooit van Hacking Health gehoord en zocht daarom eerst uit wat het inhield. Het blijkt een concept uit Canada wat zich nu over de wereld verspreid. Het gaat erom dat verschillende mensen (artsen, verpleegkundigen, developers, designers en patiënten) samen nadenken over problemen in de zorg en hiervoor oplossingen verzinnen. Dit alles in één weekend. Op vrijdag mag je een idee pitchen en deelnemers kunnen zich bij jou aansluiten om het weekend aan jouw idee te gaan werken.

Ik had een pitch geschreven maar was op vrijdagavond eigenlijk te moe om hem zelf te geven. Ik wilde er vanaf zien tot een van de coaches aanbood mijn pitch voor mij te doen. Ontzettend lief! Én het is gelukt om een groepje te vormen rondom het idee. Het idee was om een app/game te gaan creëren waarmee gezonde mensen een beetje kunnen ervaren wat een patiënt elke dag ervaart. Hieruit ontstond: ChallAble. My game, your challenge! Een app waarbij de patiënt challenges verzint die gezonde vrienden en/of familie leden kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld al ademend door een rietje de trap op lopen. Dit om een slechte conditie of adem tekort te ervaren. Of met oordoppen in een gesprek voeren. Om te laten merken dat het moeilijk concentreren is op een gesprek als je erg moe bent. Enzovoort.

Het weekend zelf heb ik ieder lid van de groep een challenge laten doen. Zo ervaarden zij even wat ik ervaar en het leverde Schermafbeelding 2016-05-30 om 15.59.46materiaal op voor de presentatie natuurlijk. Zo gaaf om te zien met hoeveel enthousiasme ze de challenges aangingen en inderdaad ook echt even ervaarden wat ik omschreef als mijn eigen ervaring. En wat voelt het fijn om dit eens te kunnen delen en er op een luchtige manier over te kunnen praten. Of lachen, haha! Het enthousiasme van de groep nam steeds meer toe en op zondag stond er dankzij hen een dijk van een presentatie! Wij waren klaar om te presenteren! Kom maar op met die jury. In de jury zaten een aantal belangrijke mensen van het UMCG & van de Hanze Hogeschool Groningen. Er waren 6 groepen en we kregen allemaal 3 minuten om ons idee duidelijk te maken.

De presentatie ging lekker en tijdens het jury overleg verplaatsten wij ons naar het restaurant voor een welverdiende borrel. Tijdens de borrel was er ook tijd om te stemmen op de presentatie die je zelf het leukst vond. De jury betrad het podium en vertelde dat er 4 prijzen zouden zijn. De 1e, 2e & 3e en de publieksprijs. Ik zat eigenlijk heel relaxed te luisteren. Had geen verwachtingen. Het was een gezellig weekend en ik gunde iedereen een happy end. We gingen van 3, naar 2, naar de publieksprijs. Tromgeroffel werd nagedaan door ongeveer 100 trappelende voeten. ChallAble…. Wooow! De publieksprijs! Dit was zo’n enorm compliment. Stiekem voelt winnen dan ineens heel erg lekker. De 100 voeten stampten nog wat harder toen de 1e prijs bekend werd gemaakt. We keken elkaar aan en ik zag in ieders ogen dat we nu toch wel graag óók deze prijs wilden winnen. Handjes werden vastgehouden en duimen gedraaid. En toen… De 1e prijs gaat naar: ChallAble. Woehooeeeeeee, iedereen sprong omhoog en vloog het podium op. Felicitaties, bloemen en prijzen bleven maar komen. Ik dacht echt dat mijn hoofd van mijn romp zou rollen. Na de prijsuitreiking moest ik een interview geven voor Dagblad van het Noorden en een paar zinnetjes zeggen voor de Hacking Health movie. Daarna nog enorm veel felicitaties en lovende woorden in ontvangst mogen nemen. Wauw, wat een goed gevoel geeft dit zeg. We gaan met ons team de coachings-uren die we hebben gewonnen benutten om de app er echt te laten komen. Als je zo glansrijk eerste wordt moet je er natuurlijk ook wat mee doen.

Vorige week vrijdag stonden we met onze presentatie in Euroborg. Het voetbalstadion van FC Groningen. Een congres voor ongeveer 150 mensen die op één of andere manier met healthcare te maken hebben. Ook hier was het enthousiasme groot en spraken we een aantal interessante mensen. Komende dinsdag mogen we nóg een keer ‘shinen’ in Amsterdam. Op de gastenlijst onder andere Minister Schippers en Prins Constantijn. Hoe vaak gebeurt dat nou?

Een ding is duidelijk: ChallAble gaat zeker nog een staartje krijgen. Wil je op de hoogte blijven? Like alvast onze Facebook pagina 

Liefs,

Schermafbeelding 2015-12-10 om 20.25.13

4 reacties

  • Wouter van Hierden

    Wat een ontzettend goed idee Tineke en wat knap weer van je dat je het voor elkaar bokst om de app te ontwikkelen. Supertof!

  • Femmy

    Wat ben je toch een geweldig inventief mens! Ik ben zo blij dat ik je digitaal ontmoet heb! Heerlijk om je enthousiasme te lezen.
    Wat ik me wel eens afvraag is of je voordat je ziek werd ook zo’n sprankelende en creatieve persoonlijkheid mét doorzettingsvermogen was? Ik weet van mezelf dat de kanker en de gevolgen daarvan me echt veranderd hebben. Een soort van onontdekte bronnen aangeboord hebben.

    Heel veel succes met het staartje, ik blijf het zeker met interesse volgen. Probeer wel goed op jezelf te letten, dat je niet weer te hard van stapel loopt. ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *