2016,  Chronisch ziek

Visdraadje

Het is als visdraad. Hoe ik me elke dag voel en hoe mijn lijf is. Zo’n mooi doorzichtig, glanzend stuk draad wat er aan de buitenkant uitziet als prima geschikt voor de klus waar je de draad voor nodig hebt. Het kan ook best wat hebben dat visdraad maar het heeft grenzen. Zoals elk draad grenzen heeft.

Ik lijk wel een klein beetje op visdraad. Van de buitenkant ziet het er mooi, goed en gezond uit máár het heeft grenzen. Als ik niet netjes al mijn medicijnen slik, goed slaap, wat beweeg, gezond eet en niet overbelast dan lijkt het allemaal wel goed te gaan. Tot je één of meerdere van deze dingen minder serieus neemt of totaal negeert. Dan is dat lijntje zo confronterend dun!!!

Na het winnen van Hacking Health kwam er een kleine rollercoaster los. We mochten in Groningen en Amsterdam op een congres presenteren en van alle kanten kwamen positieve reacties en tips hoe we verder konden gaan. Het was zo indrukwekkend allemaal en vooral ontzettend gaaf! Het voelt zo goed om weer even mee te draaien in iets wat voor mij ‘de normale wereld’ is. Even is in dit geval ook precies het juiste woord. Ik voelde me tijdens deze twee week durende achtbaan eigenlijk heel goed. Niks aan de hand. Tot na Amsterdam het draadje knapte. Trillende handen, voeten en hoofd, extreem moe en ontstekingen die weer op kwamen zetten. Ik heb het twee weken aangekeken maar vooral de pijn zakte niet. Afgelopen vrijdag is daarom de Lyrica opgehoogd om te kijken of dat helpt tegen de pijn.

Dat dit al ontstaat na twee weken vind ik schrikken. Het erge trillen had ik sowieso al bijna 3 jaar niet meer gehad. Tijdens die twee weken weet je in je achterhoofd dat er een klap na komt maar dat ie binnen zo’n korte tijd zo groot zou zijn had ik niet verwacht.
Overigens was het ’t wel meer dan waard. Dat staat buiten kijf! Maar het drukt, nee slaat, je wel weer met de neus op de feiten. Ben al door een aantal mensen/hulpverleners erop gewezen om serieus na te denken of ik wel door kan gaan met dit project…

Ik hoop dat ik jullie niet meer hoef uit te leggen hoe erg dit (opnieuw) mijn hart breekt. Je bent 26 en je wilt nog van alles maar elke keer dat vervelende k*t lijf wat het tegenhoudt. Ik moet het leven leiden van een bejaarde wil ik mijn gezondheid een beetje stabiel houden. Dat vertik ik écht! Ik ga nog liever dood! Serieus ik zou liever mijn lijf tot op het bot slopen en de dingen doen die ik wil dan door het leven gaan als iemand van 85. Ik vind het een onmogelijke en onmenselijke keuze die ik eigenlijk voor de tweede keer moet maken. Met Onzichtbaar Ziek speelde hetzelfde verhaal. Alleen nu wat sneller dan verwacht…

Zoals ik al zei het is een heel dun lijntje. Een visdraadje. Het lijkt er soms op dat het beter met me gaat en dat is op dat moment misschien ook wel zo maar het kan zo snel omslaan. Veel mensen beseffen dat niet.
Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt over ChallAble. Ik spreek af en toe mensen waar ik het verhaal even mee deel. Ook al moet ik het uiteindelijk zelf beslissen het is fijn om het even te kunnen delen.

Ik hoop dat ik me snel beter voel en ik laat jullie weten hoe het verder gaat. Zelfs voor mij is dat nog even een verrassing…

Liefs,

Schermafbeelding 2015-12-10 om 20.25.13

14 reacties

 • Nardy

  Meid wat vind ik het sneu voor jou…deze tegenslag….Ik kan hier wel van alles neer zetten maar ik weet bij God niet hoe jij je voelt. Wij kennen elkaar al sinds de toenmalige “Beatrixhyve” en ook in het echie en daar ben ik trots op. Jij weet dat ik ontzaglijk veel respect heb voor alles wat je hebt gedaan en nog doet. Ik wens jou (zoals ze het in Twente zeggen) onmeunig völle sterkte. Dikke knuffel van ….Nardy

 • Gerrit de taxi chauffeur

  Tineke er zijn ook visdraadjes die het heel lang volhouden hoor die zijn speciaal net zo als jij heb ik jou al vaker gezegd dus topper gewoon doorgaan ???

 • Minke

  Heel trots op je, lieve Tineke. Vind het zo erg om te lezen dat je niet alles kunt doen wat je zou willen. Helemaal omdat je zo talentvol bent. Het is een enorme uitdaging en eentje uit de categorie “heel erg kut”, maar je gaat ‘m maar wel mooi aan. En dat verdient niets dan lof. Zet ‘m op en veel succes met je keuze. Wat het ook wordt; het is goed. Dikke kus!

 • Gonneke Haaksma

  Dag Tineke,
  Je hebt de SPH opleiding niet af kunnen maken, maar je verzet wel werk als een SPH-er! Knap om te bedenken hoe je anderen iets kunt laten ‘meevoelen’ hoe jij je voelt. En dat dan na die inspanning je lichaam stopt zegt, dat is zo pijnlijk en confronterend. Steeds weer voelen waar je grens ligt, dat is een hele opgave. Lieve Tineke, veel sterkte en moed. En veel creatieve ideeën in het omgaan met je beperkingen. Ik hoop dat je lichaam zich weer goed zal herstellen.

  Hartelijke groet,
  Gonneke

  • Tineke Veenstra

   Dag Gonneke,

   Ik moest maar eens gastcollege’s gaan geven hahaha!
   Dankuwel. Ik hoop dat het ook snel weer wat hersteld en dat ik toch verder kan gaan met dit nieuwe project. Want het is er weer eentje die te leuk is om te laten schieten.

   En ik kom echt nog een keer langs als mijn agenda ruimer wordt en mijn lijf het toelaat.

   Groeten,
   Tineke

 • Angela Grit

  Oh Tineke, ik herken dit zo… Ik moest afhaken voor hacking health, zo balen. Ik moet ook vaak afhaken voor feestjes en andere dingen. Wees maar even boos, verdrietig of teleurgesteld. Het hoort er helaas allemaal bij. Je verwoordt het mooi! Zorg goed voor je lijntje!

  Groetjes Angela

 • Anne-Miek Vroom

  Neem even de tijd om dit te overwegen. Ik herken het ook. Tegelijkertijd geloof ik dat jij nog steeds een enorme waardevolle bijdrage kan leveren en projectpartner kan zijn zonder dat je hoeft te reizen en zonder dat je er (te vaak) mee over je grenzen gaat. Ga samen met je team op zoek naar en rol die je past en die haalbaar is. Iedere reflectie en inspiratie vanuit je eigen ervaringsdeskundigheid en visie is van waarde voor jullie innovatieve project. Houd het klein en je bijdrage zal groot zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *