2016,  Chronisch ziek

Simmerdeis

Ongelofelijk wat een verademing. Zomerdagen. Had jij nog gedacht dat ze zouden komen? Ik niet! Volgens ‘onze’ Piet P. mochten we niet klagen: ‘Het is een prima zomer’. Volgens mij heeft hij die uitspraak gedaan vanuit een of ander zonnig vakantiehuis in Saint Tropez ofzo want come on de basis temperatuur was dan misschien niet al te koud maar als ik een gat had gegraven in de tuin had ik nu sowieso een zwembad gehad!

En dan ineens toch nog zon, hoge temperaturen en DROOG! Iets wat in mijn geval niet meer alleen leuk en mooi meegenomen is. Nee het begint een noodzaak te worden. Het geeft letterlijk lucht en levensvrijheid. De warmte ontspant mijn spieren die dagelijks stevig verkrampt zijn. Bij het normale Nederlandse klimaat heb ik bulten in o.a. mijn nek waar de gemiddelde kameel jaloers op is. Zelfs wekelijkse fysiotherapie en acupunctuur is er niet tegen opgewassen.
En dan binnen twee dagen zijn die al bulten verdwenen. De kramp is weg. Ik kan pijnloos bewegen. Wauw! Ik hoefde zelfs twee dagen overdag geen extra slaap. Iets wat voor mij pure luxe is. Ik voel me op die momenten weer een beetje de persoon die ik écht ben. Weer Tineke. Ik kan niet beschrijven hoe ongelofelijk, geweldig, fantastisch en ongekend deze dagen zijn. Nee ik ben niet aan de drugs. Alleen de door de zorgverzekering vergoedde spullen maar daar zit niks tussen wat tegen dit gevoel op kan. Ik ken niet genoeg synoniemen voor geweldig om jullie duidelijk te maken hoe het voelt. Ik ben fijn uit eten geweest om het 28-jarig huwelijk van mijn ouders te vieren en op een avond naar een strandje gereden samen met de buurvrouw en de hondjes. Rennen door het water. Zonsondergang gekeken. Wat ik nog meer wens? Helemaal niks!

onbekend

Er zijn periodes dat ik opgeslokt word door het ziek zijn. Het vraagt al mijn energie om overeind te blijven en in ieder geval te zorgen dat ik gedoucht ben en dat de hond niks tekort komt. Soms ben ik bang dat ik mezelf verloren ben. Dat ik veranderd ben. Dat mijn persoonlijkheid, liefde voor sociale contacten, muziek, welzijn van anderen, kinderen en interesse voor de wereld om ons heen totaal verdwenen is. Het is zo fijn om op dit soort dagen te voelen dat dat er gelukkig nog is maar dat dit helaas dagelijks onderdrukt wordt door mijn energie tekort…

Ik ben deze zomer met opzet niet op vakantie gegaan. In de hoop op dit soort zomerdagen om vervolgens in de winter alsnog naar de zon te vliegen. Ik heb een ticket geboekt voor Curaçao. Voor maar liefst 32 dagen! De gemiddelde temperatuur is daar altijd rond de 30 graden. Ik kan nu al mijn geluk niet op en zou serieus moeten overwegen om te emigreren. Ik zou weer (enige) kwaliteit van leven hebben. Mezelf weer herkennen/kunnen zijn. Vooral dat laatste doe ik een moord voor!

Nee ik loop niet meteen de marathon, zal altijd beperkingen houden en medicijnen nodig hebben maar wat als zoiets moois als de zon kan helpen? Daar heb je toch alles voor over? Curaçao is dan ook meer een vlucht naar een beter leven dan een vakantie. Ik ga in mijn eentje maar dat maakt me (tot nu toe) nog helemaal niks uit. Hopelijk wordt het een heerlijke, 32 dagen durende, break van mijn lijf! Je zou nu al in acute euforie schieten.

Ondertussen hoop ik op nog een kleine verlenging van de zomer. Elke dag 25 graden zou lekker zijn. En ja, het mag ook best een onsje meer zijn.

Liefs, Tineke

9 reacties

 • Mike van Oploo

  Verwachte temperatuur voor de komende periode is gelukkig aardig gunstig.
  Tja ….. emigreren. We hebben het er wel eens over gehad. Het heeft z’n voor- en nadelen. Maar alleen jij kan de juiste afweging maken.
  De 32 mooie dagen op Curaçao pak je iig mee dit jaar. Wellicht volgend jaar wat langer. Desnoods door middel van een crowdraising.

 • Marloes

  Oh ik herken dat zo! Even weer tot leven komen en die warmte om je heen heerlijk gewoon! Al die regen en vochtigheid is voor mij ook niet de beste tijd. Ik hoop ook op een mooie nazomer! Mooi geschreven en curaçao komt vast goed kan niet wachten op je verhalen hihi

 • Hanneke

  Bedankt voor je blog en je werk voor onzichtbaar ziek. Het helpt mij in mijn ‘zoektocht’. Ik hoop met je mee op een warme nazomer. Jaren geleden op curaçao geweest en had daar wel meer last van mijn ogen. Maar verder qua temperatuur heerlijk zeker in de winter. Zelf heb ik de diagnose MCTD gekregen. Ik denk zelf dat het sjogren is.

 • Wilma

  Weer mooi geschreven Tineke,fijn dat je je wat beter voelt en dat je lekker straks 32 dagen naar Curaçao gaat,zal jou ongetwijfeld goed doen.
  Ik hoop samen met jou dat het mooi weertje mag blijven.

 • Jo

  Nu ik verder lees, zie ik dat er wordt gezegd dat het heel belangrijk is om tijd buiten door te brengen. Wie weet is dat de truc, onafhankelijk van de temperatuur?! Ga ik toch maar eens even achter de computer vandaan.

 • Martijn

  Als jij emigreert, emigreer ik mee 🙂 Ik hou van warme temperaturen maar de warmte hier is zo naar vanwege de hoge luchtvochtigheid. Dus, ben je eigenlijk mee benauwd dan ‘warm’. Klinkt dat gek? Vast wel. Anyway, lieve schat van mij! Ik ben blij om te lezen dat je toch even een paar heerlijke dagen heb kunnen beleven. Iets wat ik je alleen maar toewens, dus hopelijk worden het 32 dagen genieten daar in Curaçao! ❤️

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *