2020,  Chronisch ziek,  Nederland

Covid-proof revalideren

Begin van dit jaar schreef ik over dat ik in een slechte film beland was. Ik heb het idee dat nu de hele wereld in een slechte film beland is. Wat een onwerkelijke realiteit is dit. Als ik beelden zie van Italië waar de overledenen met legerwagens vol naar het crematorium worden gebracht. Potentieel nachtmerrie materiaal…
Inmiddels zit Nederland er ook vol in: Social Distancing #flattenthecurve en ga zo maar door. Ik zal mijn commentaar over de mensen die richting Zandvoort en het Bloesempark hobbelen maar even voor me houden voor nu. Een stukje over mezelf dan maar.

Ik was aan het wachten op een revalidatie programma. Ik zat al 6 weken binnenshuis omdat ik nog geen taxivervoer had en mijn hulpmiddelen nog niet geleverd waren. Dé dag voordat mijn scootmobiel geleverd werd kondigde Rutte de social distancing aan. Timing! Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat ik binnen de risicogroep val en dus sinds die aankondiging van Rutte mijn ‘quarantaine’ stilzwijgend verlengd is. Alleen nu met aangescherpte regels. Er mogen, behalve mijn ouders, geen andere mensen meer in huis komen. Ik mag nog een rondje maken met de hond op de scootmobiel maar de mensen die ik tegenkom moeten op afstand blijven/doorlopen. Al merk ik dat de meeste mensen die mij kennen al een boogje maken en het laten bij een snelle ‘Hi Tineke!’ Stiekem zit ik dus eigenlijk al in week 7. Als ik het nieuws volg voel ik hier nog wel aardig wat weken bovenop komen. Helaas geen theater show met Hadewych Minus, bruidsjurk kijken met goede vriendin en ik verwacht dat mijn 30e verjaardag binnenkort ook zeer Covid-proof wordt.

En je revalidatie dan? Ja die zag ik in rook opgaan. Het moest een klinische revalidatie worden, daarna was er nog even sprake van poliklinisch. Inmiddels is dit na veel creatief geknutsel met FaceTime en telefonische consulten omgezet in een online doe-het-zelf revalidatie. Bij uitzondering is er een fysiotherapeut aan huis geweest afgelopen vrijdag. Ze heeft me wat oefeningen gegeven en de rest gaan we via FaceTime doen. In ditzelfde ‘programma’ moest ook een psycholoog zitten. Dit wordt gedaan op dezelfde beeldbel manier. Reumatoloog deed haar controle telefonisch deze week inclusief een strak Covid-19 advies voor mij.
De anesthesioloog die mij verkeerd doorverwezen had belde ook nog. Gaf mij in eerste instantie de schuld dat ik nooit de namen van de mensen had genoemd die mij 6 jaar geleden gerevalideerd hebben. Nou écht wel. Ze gaf me complimenten over hoe ik het nu allemaal geregeld had. ‘Ja, maar wiens taak was dat eigenlijk geweest? Niet de mijne!’ Het is niet dat ik het niet wil doen maar het slurpt al mijn energie om dit allemaal zelf te doen.

Ik heb in de laatste weken zoveel mensen gesproken om uiteindelijk dan nu tot dit doe-het-zelf programma te komen. Ik was afgelopen woensdag zo zat. Wie zijn in godsnaam de dokters hier? Ik sta hier met mijn beetje energie alles zelf op te zetten. Waar mag ik mijn consulten declareren? Tot ik op dat moment spontaan een telefoontje kreeg van mijn huisarts. Ze had alle verslagen van artsen gelezen en vond het sneu dat alles op mijn schouders leek te komen dat ze kwam vragen of ze komen helpen. Wat was ik daar blij mee. Eigenlijk zo simpel maar zo fijn dat er dan even iemand meekijkt. Zo hebben we samen de juiste twee dames uitgezocht voor dit online programma. Ook moet ik zeggen dat de revalidatie arts echt zijn best heeft gedaan binnen zijn macht.

Afgelopen vrijdag is mijn revalidatie dus gestart. Een Covid-proof revalidatie. Ik moet het zelf gaan doen want ik zit qua fysio gebonden aan 12 afspraken. Ook een online gesprek telt als een afspraak dus er moet spaarzaam mee omgegaan worden. Verder zit natuurlijk de zorg ook op slot. Het is niet zo makkelijk om even iets te laten checken bij een arts in het ziekenhuis. Of in de praktijk van de huisarts. Dus ik hoop ik de komende tijd daar ook zonder kan want laten we realistisch zijn, dit alles in natuurlijk niet op 6 april ineens verdwenen.

Het is natuurlijk een uitzonderlijke situatie voor iedereen. Niet alleen voor mij. Dat besef ik heel erg goed. Laten we met zijn allen luisteren naar het RIVM en social distance nemen. Als je het niet voor jezelf wilt doen doe het dan voor je opa en oma of mensen zoals ik. Zodat we allemaal zo snel mogelijk elkaar weer in de armen kunnen sluiten, verjaardagen kunnen vieren, genieten van elkaars gezelschap. Als iedereen meewerkt bereiken we dit doel des te sneller en voorkomen we een volledige lockdown. Dus luister alsjeblieft NU naar wat er gezegd wordt. Ook jij bent niet immuun en van beton.. Echt niet!

Stay safe.
Stay healthy.
Stay connected.

Liefs, Tineke

*Aan het het hek van ons huis ben ik een kleine ‘wall of love’ gestart. Ik woon aan een schelpenpad die erg populair is om je wandeling of fietstocht lang te maken. Het leek me leuk in deze tijd wat liefde naar buiten te brengen. Inmiddels zijn er al 11 kaarten en berichtjes bij gekomen. Ontzettend leuk om te zien. Je kan dit zien op mijn Facebook of Instagram.
Ook wil ik iedereen enorm bedanken voor de post die aan mijn persoonlijk gericht is. Ik word zo blij van post. Én dat mensen speciaal aan mij denken en de moeite nemen en kaartje te sturen. Heel erg bedankt. 

5 reacties

 • Alma Siereveld

  Beste Tineke, met verbazing je verslag gelezen. Met verbazing in verband met het aantal keren fysiotherapie! Sjogren valt onder de COLLAGEENZIEKTEN en dus mag je onbeperkt aantal keer. Uiteraard gaan de 1e paar x ik dacht 9x van je eigen risico af maar die ben je toch al kwijt. Heb zelf fysiotherapie en Mensendieck therapie tegelijk maar dat tegelijk vergoedt niet elke verzekering dus het is dan of of. Zelf DSW super tevreden mee, krijg ook als coulance regeling kunstspeeksel en kaliumcitraat capsules vergoed. Jeweetwel voor de DRTA waar jij ook destijds positief op was getest in het Erasmus.MC. Dus mocht je verzuren ? zuurgraad urine >7 houdt dit dan in je 8terhoofd. Groetjes Alma

 • Alma Siereveld

  Vergeet weer wat voor die capsules moet je dan zeggen een operatie is duurder hoor anders krijg ik nierstenen en bovendien zijn ze niet te koop bij drogisterij zoals magnesiumcitraat. Sterkte verder met revalideren. ??

 • Constance

  Hey Tineke,

  Het is idd een rare tijd die denk ik niemand zag aankomen. Voor jou duurt het al 7 weken, dus je zal het al wel goed zat zijn. Niet dat je een keuze hebt natuurlijk, maar toch. Ik zou het heel leuk vinden als je mij je adres mailt, dan zal ik kijken of ik iets leuks kan verzinnen voor je “wall of love”. Heel veel sterkte met je revalidatie en stay safe!

  Virtuele knuffel en kus van mij

 • Annelet Nickolson

  Hai!

  Bij chronische aandoeningen moet je eerste 20 behandelingen zelf betalen of uit je AV halen. Dure grap dus!
  Je kunt het voor een groot deel zelf doen, ik weet dat je dat kunt!!

  Lieve groet uit NZ

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *