2020,  Nederland

Veerkracht

De wereld zit op slot. De tijd lijkt stop gezet terwijl in de zorg er te weinig uren in een dag zitten. Stay home. Het klinkt zo simpel maar het blijkt nogal moeilijk. Even los van Corona, de slachtoffers, de klap die de economie en de hele wereld krijgt vind ik het echt om te huilen hoe moeilijk het lijkt om te luisteren naar de voorgestelde maatregelen. Ik sta me echt plaatsvervangend te schamen dat ik Nederlander ben. Mensen die denken dat ze boven de wet staan. Aantonen dat de grondwet ons niet kan verplichten thuis te blijven. Gefeliciteerd, je hebt zojuist een reden gevonden om bewust meer mensen ziek te maken of potentieel te laten overlijden. Trots? Of de man die de economie wel weer wil gaan opstarten ten kostte van een aantal levens. Heftige uitspraken…

Ondernemers die gedwongen prachtige bollenvelden maaien omdat er teveel mensen op af komen. We hebben de mensen niet in de hand dus hakken we de bloemenvelden in stukjes. Welk stuk natuur moet er straks sneuvelen? Ik hoor mensen die thuis werken klagen dat ze hun collega’s missen en daarom maar terug naar kantoor gaan een paar dagen per week. Motor en fiets clubjes die gaan touren. Of groepjes mensen die toch in het park even samen komen want we hebben elkaar al zo lang niet gezien. Serieus? Ik krijg bij dat soort beelden heel veel zin om in de auto met een grote megafoon op pad te gaan en te vragen wat die mensen in godsnaam aan het doen zijn? Helemaal nu de cijfers lijken te stabiliseren/dalen merk je dat mensen langzaam nog meer plannen maken en denken dat er alweer meer mogelijk is. Ik hoop dat deze mensen in ieder geval trots op zichzelf zijn! Ik had de mens veerkrachtiger verwacht…

Je ziet gelukkig ook een hele hoop mooie initiatieven. Badmintonnen met de buurvrouw met de schutting als net. Kopje koffie drinken met opa en oma achter glas. Mensen die de mooiste muziek of filmpjes maken vanuit huis. En natuurlijk de initiatieven die respect naar de zorg laten zien. Meer en meer dan terecht! Dit respect verdienden ze al veel eerder. Ik hoop dat de regering alle mensen in de zorg terecht zal belonen nu en in de toekomst.

Zelf ben ik denk ik al iets meer gewend aan thuis zitten. Ik heb in 13 jaar langere periodes veel tijd thuis doorgebracht. Of in een ziekenhuis/revalidatie centrum waar je eigenlijk ook een beetje los van de ‘gewone’ wereld zit. Misschien dat ik daarom had verwacht dat het niet al te moeilijk zou zijn voor mensen om dit een aantal weken vol te houden. Zeker niet als je weet wat er op het spel staat. Toch?
Ik zal niet zeggen dat ik elke dag het zonnetje in huis ben en dat ik dit een leuke/gemakkelijke situatie vind maar ik stond in ieder geval niet in Scheveningen, in het bloesempark of in Lisse bij de bollenvelden. Ik zou het niet doen maar de regels voor de risicogroep zijn nog net wat strenger dan voor de gezonde mens.

Ik heb al weken geen winkel van de binnenkant bekeken en los van 2 ritjes in de auto als bijrijder ben ik niet veel verder gekomen dan een rondje met de hond. Ook mijn 30e verjaardag afgelopen weekend was zeer Covid-proof. Ik vond het heel erg leuk. Opa en oma brachten een heerlijke taart bij de deur. Toegezongen via videocalls. Mijn telefoon stroomde over van de whats-appjes + Facebook & Instagram. Ook de brievenbus zat overvol. Een paar mensen kwamen zelfs een cadeau/bloemen voor het raam neerzetten. Ik vond het eigenlijk een hele bijzondere verjaardag.

Natuurlijk hoop ik net zo hard als jullie dat we straks weer een bezoekje kunnen brengen aan familie/vrienden, knuffels mogen uitdelen en weer een echt feestje kunnen vieren maar tot die tijd kunnen wij dit toch met zijn allen Nederland? Kom op!
Met elkaar, voor elkaar!

Liefs, Tineke

4 reacties

 • Wilma

  Lieve Tineke
  Zo waar wat je schrijft sommige mensen zijn niet
  te begrijpen.
  Fijn dat je toch een leuke verjaardag hebt gehad
  Dikke knuffel
  <3 <3 <3

 • Tiny

  Hallo Tineke , wat heb je het weer goed neergezet. Veel mensen kunnen niet eens een week of een maand thuis zijn in ieder geval niet zonder ruzie of erger. Knap van je hoor . Wat een knappe kleindochter heb ik, ??om trots op te zijn.????
  ?????????

 • Tineke den Boer

  Hallo naamgenootje,

  Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag, hoop dat het een verjaardag was om nooit meer te vergeten.
  Je hebt gewoon domme mensen die niet thuis kunnen blijven. Als ik naar mijn favoriete kledingwinkel ga, vocht vasthouden en de broekspijpen staan in mijn zijkanten van mijn been, dan spreek ik met de dame van de winkel een persoonlijk keuze moment af. Meestal tegen de avond. Maar ik ga zeker niet op drukke momenten. Heb geen zin het virus te ontvangen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *