2018,  Curaçao,  Emigreren Curaçao

December in het buitenland

Een feestmaand in een ander land dan Nederland heb ik nog nooit meegemaakt. December bestaat vaak uit familiedagen. Er omheen ga je meestal ook al samen met familie of vrienden kadootjes kopen, een kerstboom uitzoeken etc. December staat eigenlijk helemaal in het teken van samen zijn met de mensen die het meest dichtbij je staan. De mensen die het dichtst bij mij staan wonen toch eigenlijk wel in Nederland. Hoe ga ik dit jaar december invullen? En hoe is december in een land waar je gemiddeld meer palm- dan kerstbomen ziet?

Begin december begon ik me een beetje ongemakkelijk te voelen. Een feestmaand zonder familie en vrienden. Zonder alle tradities die al 27 jaar (of langer) mee gaan? Ook vallen er 7 verjaardagen van vrienden en familieleden in de eerste twee weken van december. Dubbel bonus! Bij de laatste waren Greetz & social media de oplossing. Ik had keurig naar iedereen een kaart laten sturen (op tijd!) en/of iets gefixt met What’s app/Facetime. Ik dacht eerst nog origineel te zijn en vanuit hier iets op te sturen maar ik denk dat jullie dan allemaal in januari of februari gefeliciteerd zouden worden. Nét wat aan de late kant hé? Misschien volgend jaar. Hopelijk werd het Greetz-gebaar ook gewaardeerd.

Gelukkig werd er om mij heen al veel gesproken over plannen voor kerst en kwam langzaam ook steeds meer de kerstsfeer. Het eerste kerstliedje horen terwijl je naar een hagelwit strand met palmbomen staat te staren is niet helemaal logisch in je Nederlandse-brein. Je ziet echt al heel vroeg mensen rijden met rendier hoorns en een rode neus op hun auto. Kerst is hier écht een heel groot feest. In oktober stond de eerste kerstman volgens mij al op de rotonde in Otrabanda. Ik vond het totaal niet matchen met het weer maar langzaam wen je eraan. Krijg je zelfs de kerstsfeer te pakken. Ook al is het 30 graden. Of je gaat gewoon lang genoeg in de airco zitten bij de film of Starbucks. Dan heb je vanzelf zin in warme chocomel. Nee dit is geen grapje dit wordt echt gedaan hier op Curaçao.
Ik heb zelf een klein boompje gescoord en wat simpele versiering. Een grote boom vond ik wat te ambitieus maar een beetje kerst in huis is wel even leuk. De bovenbuurvrouw knutselt prachtige kerstengelen van drijfhout. Waarvan er eentje haar vleugels heeft uitgeslagen richting mijn huisje (masha danki). Mijn Curaçao oma kwam een zelf gemaakt kerststukje brengen en van een andere familie kreeg ik zelfs een kerstkado uit Amerika. Dit alles maakte het gevoel van kerst wel compleet.

Uiteindelijk heb ik echt heel uitgebreid kerst gevierd met op kerstavond al een heerlijk diner bij een vriendin en haar vriend. Op eerste kerstdag hadden we een enigszins in het water gevallen maar niet minder leuke BBQ + All you need is love. Tweede kerstdag werd ik door een Antilliaanse familie uitgenodigd mee toe doen met de lunch. Met echt heerlijk eten! Ik lust echt álles en probeer graag nieuwe dingen dus stiekem had ik hier het meest naar uitgekeken. Heerlijk zelf gekruide lomito (lende), Antilliaanse pindakoekjes en meest geslaagd was het brood met 5 verschillende lagen salade (krab, zalm, garnaal en… de rest ben ik kwijt). Afgemaakt met cream cheese. Super heftig stukje brood maar zó lekker! Dit was de ‘lichte’ bodem voor het sushi diner met andere vrienden diezelfde avond. Oftewel rollend naar huis. En het was ook overal zo onwijs gezellig. Je zou er bijna nog een paar kerstdagen achteraan wensen.

Ik heb beide kerstdagen mijn familie in Nederland gesproken. Fijn iedereen weer even te zien en te spreken maar dat zijn wel momenten dat het dubbel is dat je zo ver weg zit. Toch heb ik er na die gesprekken geen last meer van gehad en heb ik een onwijs fijne kerst gehad. Beter dan ik me van de laatste jaren in Nederland kan herinneren. Daar was ik vaak na 1 kerstdag al gesloopt en moest ik me nog moed inspreken voor nummer 2. Hier had ik dat pas na 3 dagen haha. Waardoor oud & nieuw dit jaar heel erg tam en vooral slapend was. De buurman heeft het huis gereinigd van slechte geesten doormiddel van een pan met kruiden en wierook. Een traditie van hem. Of ik er echt in geloof? Mwoah niet persé maar ik vond het idee wel bijzonder. De buurvrouw bakte heerlijke oliebollen. Een vriendin en ik hebben in de avond het jaar afgesloten met taart en champagne. Als start van 2018 vuurwerk gekeken vanaf het balkon en we lagen voor half 2 nog in bed. Oud & nieuw in oma-stijl, maar helemaal prima!

Naast het vele eten en de kado’s vooral heel veel liefde ervaren deze decembermaand. En dat allemaal binnen de korte tijd dat ik op het eiland ben. Dat vind ik echt heel erg bijzonder. Hoe een familie je opneemt in hun familie tijdens kerst en vrienden een leuke groep vormen om mee uit eten te gaan en gezellig wat te drinken. Iets wat ik normaal niet snel meegemaakt zou hebben denk ik. Ik wil jullie allemaal heel erg bedanken voor een hele fijne feestmaand!

Voor iedereen die dit leest een heel gelukkig nieuwjaar. Met alles wat wenselijk is. Geluk, blijdschap, gezondheid, liefde. You name it. Wees goed voor een ander. Mens of dier. Wees goed voor de wereld om je heen dan zal de wereld dat ook voor jou zijn. Maak er een fijn jaar van.

Liefs, Tineke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *