2017,  Curaçao,  Emigreren Curaçao

Opruimen, verkopen & regelen #emigreren

Het is vrij druk hier momenteel. Je weet dat er een hoop werk in zit als je gaat verhuizen binnen het land waar je woont. Bij emigreren kun je dat minstens x2 doen. Er moet geregeld, opgeruimd en verkocht worden. Spullen laten verschepen is erg duur dus ik heb besloten dit niet te doen. Ik kan dus maar 2 koffers + 1 handbagage meenemen. Mijn huis blijkt ietsje meer inhoud te hebben dan dat. Haha! Het regelen met instanties lijkt eerder op te stapelen dan af te strepen. Helemaal als je geld uit Nederland blijkt te ontvangen. Je bent dan toch nog verbonden met NL en daar zitten bepaalde verplichtingen aan vast.

Het is shockerend hoeveel regels, belastingen, premies en instanties die hierover gaan Nederland heeft. Iedereen weet net niks en door- verbinden/sturen is een grote hobby van de mensen aan de andere kant van de lijn. Ik had iemand via mail gesproken bij de zorgverzekeraar. Toen ik na 2 weken nog geen reactie had probeerde ik het telefonisch. Zegt de vrouw aan de andere kant: Ja ik heb haar even gebeld maar zij werkt alleen maar met email. Nou als jij haar kan bellen kan ik dat toch ook? Maar néé dat blijkt niet zo te werken. Of dat je een telefoonnummer krijgt van een kantoor in Groningen. Waarna je na 2x doorverbinden te horen krijgt dat Groningen emigratie zaken niet behandeld. Dan moet u bellen met Amstelveen mevrouw. Zucht! Enzovoort…
Ik belde ook nog naar de Belastingdienst. Dat had ik overigens net zo goed niet kunnen doen. Het antwoord klonk voor mij hetzelfde als iemand die vloeiend Chinees spreekt. ‘Ik niet begrijp’. Ik kreeg één vraag beantwoord maar bleef achter met 3 nieuwe. Deze moest ik vervolgens door het kantoor in Leeuwarden schriftelijk laten beantwoorden. Dit betekend dat je het ook schriftelijk moet indienen. En ja dat betekend dus een brief en geen email. Ditzelfde geldt voor de Sociale Verzekerings Bank NL en bepaalde zaken bij de Friesland Zorgverzekeraar. Het aantal dingen dat je van to-do lijst afstreept schrijf je er net zo hard weer bij. Samengevat: ik ben nog niet klaar!

Tegelijkertijd probeer ik hier in huis spullen op te ruimen, opzij te leggen voor Curaçao of te verkopen. Gelukkig staan er nog twee boodschappen tassen vol spullen van mijn laatste bezoek want twee koffers is natuurlijk niet erg veel. Ik zal daar wat nieuwe spullen moeten kopen en misschien kan ik via familie/vrienden/kennissen of de post eens wat extra’s naar het eiland krijgen. Of als ik zelf terug ga naar Nederland. Dit weekend met een hoop klein spul naar de rommelmarkt geweest. Van die dingen zoals bloempotjes die je écht niet één voor één op marktplaats gaat zetten. Toch nog kleine €95 weten te verdienen.

Ondertussen tikte de crowdfund die mijn moeder voor mij opstartte deze week de €2000 aan (inmiddels €2400). Heel erg bijzonder! Zo enorm lief dat mensen het mij zo gunnen en iets willen bijdragen. Ik zal jullie bij deze meteen beloven dat dit geld zal worden uitgegeven aan de huur van een huisje, kosten van inschrijven en/of het aanschaffen van een auto. Oftewel nuttige & noodzakelijke dingen. Dat is iets wat ik jullie op zijn minst verschuldigd ben. Vind ik zelf…

Alles bij elkaar is het ontzettend spannend maar ik heb er ook erg veel zin in. In een gesprek met een vriend zei ik laatst: ‘Eind augustus vlieg ik weer naar huis.’ Totaal onbewust van het feit dat ik ‘huis’ zei. Ik bedacht dat als ik het nu al automatisch huis noem dan zit deze keuze wel goed! Ik hoop eigenlijk deze maand de meeste dingen te weten/regelen en te verkopen. Dan heb ik nog twee maanden om wat mensen op te zoeken die ik nog graag wil zien en de puntjes op de i te zetten. Daarin ben ik wel enigszins een control freak. Het is rustiger in mijn hoofd als ik weet dat het grootste gedeelte voor elkaar is.

Mijn ticket staat op 31 augustus 2017. Dat is over ongeveer 73 dagen. Dan verlaat ik officieel Nederland.

[wpcdt-countdown id=”434″]

Liefs, Tineke

3 reacties

 • Margareth de Jong

  Wat een onderneming is dit. Inderdaad van het kastje naar de muur en terug gestuurd worden. Vreselijk. Heb je al een VOG aangevraagd, die heb je nodig. Wij zijn momenteel met verzekeringen. Krijg je een verzekeringsagent thuis, die alleen naar zijn beeldscherm kijkt. Niks verteld over de verzekeringen, behalve wat ze kosten, moet je zelf maar opzoeken op internet. Nee daarom liet ik jou komen. Mijn tenen krulde. Wij gaan ons verzekeren bij DFD, die doet verzekeringen in het buitenland. Dan kunnen wij rustig op het eiland kijken wat er is. Let op Tineke, wij hadden alles bij Unive, ook de reisverzekering. Deze stop zodra je je uitschrijft in Nederland, houdt in dat je tijdens je vlucht niet verzekerd bent. Succes.

  • Tineke Veenstra

   Ja ik ga waarschijnlijk de tussentijd laten verzekeren door OOM. Daarna ga ik zo snel mogelijk over op SVB. Het is een riscootje omdat ze niet verzekeren wat ik al heb. Dus ik hoop in de tijd dat het duurt dus geen dingen te krijgen die een direct gevolg zijn van mijn ziekte… Maar ik ga zeker de DFD ook even googlen.

   Jullie nog 4 weekjes…. SPANNEND!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *