2023,  Boek,  Life Goals

Een boekdeal met uitgeverij Palmslag

Ik kan het bijna niet geloven… ik heb ‘gewoon’ een boekdeal. Een contract met een échte uitgever. Het voelt alsof ik droom. Op roze wolken huppel. Ongelofelijk.

De meeste mensen die mij volgen weten inmiddels wel dat ik bezig ben met het schrijven van een boek. Een biografie. Misschien heb je dan ook gezien dat ik inplaats van een volledig manuscript een bookproposal heb geschreven. Dit bookproposal heb ik vanaf begin augustus naar een aantal, zelfgekozen, uitgevers gestuurd.
Een aantal mensen tipten dat ik het boek ook zelf kon uitgeven. Dit wilde ik liever niet. Persoonlijk vind ik een uitgeverij een soort extra stempeltje van goedkeuring. Helemaal bij een eerste boek. Ik schrijf al jaren en ik hoor af en toe weleens dat ik zo leuk kan schrijven. Alleen ik vind dat geen garantie dat ik ook ‘boekwaardig’ kan schrijven. Dus had ik mezelf ooit het doel gesteld dat ik een boek pas wilde uitgeven als het lukte om een uitgever aan de haak te slaan. Én dit is gelukt!!!!!

Tussen de eerste mailtjes die ik heb verstuurd zat al direct een geïnteresseerde uitgever. Er werd gevraagd of ik meer tekst kon aanleveren. Dan zouden ze dit na de zomervakantie samen met het team doorlezen. Het manuscript is niet volledig af maar natuurlijk kon ik meer tekst aanleveren.
Er werd me verteld dat ik ongeveer twee weken later een reactie kon verwachten. Tot er ineens, op de dag dat ze mijn teksten zouden gaan lezen, al een mailtje binnenkwam. In eerste instantie dacht ik dat als ze zo snel klaar waren, ze het vast niet goed vonden en het hadden afgewezen. In de kop van de mail zag ik namelijk alleen maar de naam van de uitgever en de titel van mijn boek.
Met trillende handjes opende ik de email en daarin stond dat ze heel erg enthousiast waren. Of de uitgever de week erna contact met mij op mocht nemen? Of ik even terug wilde mailen met een voorkeur voor een dag/tijdstip.
Waaaat? Neee… dat kan niet. Ik viel zowat achterover van mijn stoel en kon het niet geloven. Ik geloof dat ik voor de zekerheid die tekst nog een paar keer gelezen heb. Ik belde meteen wat familie en vrienden op. Natuurlijk met videobellen want ik wilde persé hun gezichten zien. Iedereen was aan het klappen, juichen en springen. Terwijl ik het maar amper kon geloven dat dit een serieus aanbod was. Dat lag absoluut niet aan de uitgever. Dat lag én ligt nog steeds volledig aan mijn vertrouwen in mijn schrijfkunsten.

Het echte gesprek was een paar dagen later. Ik was vooral nerveus, wat achteraf totaal onnodig was. Ontzettend fijn gesprek gehad maar er kwam wel een hele hoop op mij af. Toen merkte ik pas dat ik toch écht een groentje ben ik de boekenwereld. Ik kende veel termen niet en moest toch al best heel belangrijke keuzes maken. Ik kreeg twee weken de tijd om alle documenten te lezen, weten hoe dik mijn boek zou worden, wat voor soort binnenwerk, wat voor omslag etc?
Ik wist niet of ik zo snel wel zo zeker was van al die beslissingen die ik moest nemen. Én een contract kon tekenen. Daarbij kwam een holte-onsteking, ongelukkig getimed, om de hoek kijken.
Gelukkig begreep de uitgever dit wel en gaf mij wat extra tijd om over het geheel na te denken. Ondertussen hebben we contact gehouden en het nieuwe gesprek over het contract was afgelopen maandag (30 oktober). Ik mocht donderdag 9 november langskomen om het contract te tekenen. Alleen kon dit helaas niet doorgaan omdat diezelfde holte-ontsteking voor de derde keer terugkwam en ik naar de KNO-arts moest. Gelukkig was het mogelijk om alsnog te tekenen vanuit mijn eigen huis!

Nu mag ik met heel veel blijdschap vertellen dat ik de eer heb om met uitgeverij Palmslag in Groningen te gaan samenwerken. Ik wil Palmslag nu alvast onwijs bedanken voor het vertrouwen en het geduld in/met mij. Ik voel me heel erg vereerd dat ik me één van jullie auteurs mag noemen. Het feit dat ik mezelf überhaupt auteur, schrijver mag noemen vind ik ontzettend surrealistisch. Ik heb er heel erg veel zin in! Op naar een hele fijne samenwerking!

Én omdat ik in mijn leven al zo veel en vaak geholpen ben door allerlei lieve mensen wilde ik het boek ook beslist opdragen aan een goed doel. Ik heb contact gehad met Mirjam de Graaff (zus van Bart) van de Bart de Graaff foundation. Zij hebben zoveel voor mij gedaan dat ik de winst van dit toekomstige boek aan hen wil doneren. Zodat zij goede dingen voor jongeren met een lichamelijke beperking kunnen blijven doen en Bart vooral niet vergeten wordt.

Ik heb onwijs veel zin in dit hele proces! Het is ook heel spannend tegelijk maar dat hoort er een beetje bij. Toch?
Voor nu huppel ik nog even door op mijn roze wolkje!

Liefs, Tineke

Niks missen? Abonneer je dan op mijn mailinglijst hieronder op de site of volg mij via Instagram en/of Facebook.

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *