2021,  Chronisch ziek,  Lifestyle

Lockdown goals

Daar was ie dan een fris nieuw jaar. Happy new year nog allemaal. Ik wens jullie ieder veel geluk, gezondheid en liefde toe in 2021. Ik kan hier natuurlijk een heel speciaal verhaal omheen maken over het jaar 2020 en dezelfde situatie die nu in het nieuwe jaar niet direct veranderd. Maar ik denk dat ik dan niemand echt iets nieuws vertel. Je leest, hoort en ziet het al overal. Dus: Ik wens jullie net als alle andere jaren gewoon een goed nieuwjaar.

Ik ben volgens mij één van de weinige mensen die de maand januari wel kan waarderen. Begrijp me niet verkeerd ik geniet enorm van december. Als de lichtjes opgehangen worden. Dat ik dit jaar voor het eerst weer eens de volledige maand december in Nederland was. Genoten van kerst met een klein deel van de familie. De andere helft via FaceTime gesproken. Oud en nieuw met de verse oliebollen van oma waar je ze nog warm naast je kopje hete choco voorgeschoteld krijgt. Heerlijk. Om 12 uur was er champagne en ik had een doosje sterretjes gekocht. Just for the feeling. Voor mij heeft het niet onder gedaan voor andere jaren.

Tijdens de tweede lockdown merkte ik wel dat er een soort geestelijke verveling begon op te treden. Het gevoel van doelloosheid van de dag. Je zou denken dat ik dat al eerder zou hebben gehad na 14 jaar arbeidsongeschikt zijn, maar nee. Niet zoals dit. Na paar dagen had ik bedacht dat ik hier iets op moest verzinnen voordat de bankhangen-pyjama-tv fase zou blijven hangen tot je er depressief van wordt. Ik bedacht dat ik dit jaar weer eens kerstkaarten wilde versturen. Vooral naar de wat oudere mensen die  alleen thuis zijn. Of mensen die het moeilijk hebben. Ook wilde ik de kasten opruimen en mijn oude blogs van mijn blogspot uit 2007 – 2013 eindelijk allemaal overzetten naar hier. Dat overzetten doe ik al zo lang over en ik blijf er maar in hangen. Zo gezegd zo gedaan! Het werden meer dan 50 handgeschreven kerstkaarten. De opgeruimde kasten leverden wat ruimte en spulletjes voor Marktplaats op dus ook een extra zakcentje. Én jawel ook al mijn blogs tot aan september 2007, waar het ooit begon, staan nu allemaal hier! Hoppa… dat was een lekkere afsluiter van 2020.

Wat kan je dan nog meer doen als je wel ongeveer door je hele huis heen bent en je to do lijstje van praktische dingen klaar is…

Mijn tips voor ‘a more happy’ lockdown:

 • ‘Home schooling’:
  Momenteel worden op Social media heel veel gratis webinars, masterclasses en e-books aangeboden door ondernemers. Kijk eens wat er zoal voorbij komt. Volg een Zoom meeting waar je interesse ligt of probeer iets nieuws. Ik heb zelf een Webinar van Lotte gevolgd over Bad Ass Writing. Een Masterclass van Rutney Sluis & Ali B over Neuro linguïstisch programmeren NLP en persoonlijke ontwikkeling. Ook heb ik twee verschillende online meetings gevolgd over rust & meditatie. Waaronder eentje van Hedda Steenhauer. Mocht je wat budget hebben kun je zelfs een paar lessen extra volgen in iets waarin je echt geïnteresseerd bent. Ik ga zelf nog een paar extra seminars over NLP volgen. Het is interessant voor mezelf maar ook in je contact naar andere mensen toe. Oh en talen leren is ook een fijn iets om te doen vind ik zelf.
 •  Netflix:
  Ja hier zou je denken dat het pyjama-tv stadium ontstaat, wat ook heus weleens gebeurd maar Netflix heeft ook zoveel interessante en inspirerende docu’s en series. Bijvoorbeeld The Call to Courage van Brené Brown. Seeing Allred over de succesvolle Amerikaanse feministisch advocate Gloria Allred. Ook de Headspace, Guide to Meditation is een fijne serie om te kijken en natuurlijk zelf te proberen. Zelf wil ik Becoming van Michelle Obama ook nog graag kijken. Wie heeft er nog meer van dit soort tips?
 • Beweging:
  Bovenstaande is genoeg schermtijd dus misschien nog een of twee keer per week een at home work-out of ergens wandelen/fietsen. Is gemakkelijker als je een leuke hond hebt waardoor je wel moet. Maar ook goed en gezellig om te doen met een vriend(in) of je partner. Ik ben absoluut geen Queen in bewegen. Ja, vroeger toen ik nog kon voetballen, trampoline springen, hockey spelen op school etc. Nu dat niet meer kan is de grootste lol er wel af.  Vooral dit seizoen is het me veel te koud buiten in NL maar ik ben ’s avonds toch altijd blij dat ik het gedaan heb want het helpt mijn lijf en geeft toch ook wel een beetje een goed gevoel.
 • Wees sociaal:
  Ja dit is natuurlijk beperkt maar voor zover het kan is het wel fijn om contact te houden met familie en vrienden. Al is het via Whats app of FaceTime. Of wat voor manier dan ook. Als het lukt probeer ik wel af en toe langs  vrienden te gaan als ik zeker ben dat iedereen zich fit voelt. Het moeilijkste deel is dat je nergens meer zomaar binnen kan lopen en iemand om de nek kan vliegen. Ik denk dat de sociale afstand wel by far de grootste uitdaging is voor mij. Het is niet fijn om te ervaren hoe mensen door verschillende meningen over Corona tegenover elkaar komen te staan. Je niet meer even zomaar een knuffel uit kan delen als je ziet dat iemand het moeilijk heeft of zorgeloos wat kan gaan drinken bij vrienden. Daarom ben ik ook extra blij dat we online contact kunnen houden. Of iemand even bellen, kaartje sturen. Iets wat ik nu wat vaker doe dan ik voorheen deed. Een beetje op elkaar letten. Dat klinkt zo cliché maar het is toch fijn als er iemand naar je omkijkt? In alle tijden overigens. Niet alleen tijdens een pandemie.
 • Naar mijn mening inspirerende en happy mensen op Instagram:
  Tia Bee Stokes
  Jess Popp 
  Scott D Henry
  Laura Cariello
  Tara Isabelle
  Elodie Kint
  Ed Dudez
  *Er zijn er natuurlijk veel meer maar deze kwamen even in mij op. 

Mijn medische wereldje stopt ondertussen niet met draaien. Dat loopt gewoon lekker paralel door. Mede dankzij december heb ik mijn gewicht weer terug van voor het hele bijnierschorsinsufficiëntie verhaal. Dat heeft bij elkaar ook bijna 6 maanden geduurd nu denk ik. Ook drink ik een flesje minder medische voeding. Ik hoop dat de diëtist blij met me is eind deze maand. Ondertussen weet ik dat er natuurlijk nog medicijnen af moeten en ook de medische voeding moet weer naar nul afgebouwd. Het liefst gooide ik die bak medicijnen en Nutridrink zo de kliko in maar ik weet dat dat niet kan. Het UMCG ziet mij liever geen medicatie afbouwen tegelijk met de Covid vaccinatie. Omdat mijn lijf dan best weer veel moet verwerken en ze bang zijn voor een terugval. Eigenlijk een hele fijne vrij brief voor mij om gewoon te wachten tot na de vaccinatie. De medische voeding is dan het eerste en enige nu wat  eraf te krijgen is. Dit zou gewoon moeten kunnen volgende maand volgens mij. Wat ik overigens ook echt al hele waardevolle winst zou vinden. Dat ik de medicatie afbouw even kan uitstellen vind ik wel fijn. Geeft tijd en energie om dingen te doen die bijvoorbeeld hierboven staan. Laatste keer medicatie afbouwen was vooral in bed liggen, douchen en slapen waar het kon.

Voor nu wens ik iedereen een zo goed mogelijke lockdown. Al klinkt dat gek. Hopelijk kunnen we elkaar in de loop van dit jaar weer volop ontmoeten en knuffelen met een lekker drankje op een zonnige terras. Wat gaan die dingen ontzettend waardevol voelen als we die weer terug krijgen. Dat we dat niet meer zomaar als vanzelfsprekend allemaal ervaren. Wat misschien nog wel de beste les uit dit alles is. Dankbaarheid.

Liefs, Tineke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *