2019,  Chronisch ziek,  Colombia

Colombia

Op maandag 25 maart had ik enigszins onverwacht een afspraak met een Colombiaanse arts. Hij bracht een bezoek aan Curaçao en hield privé consulten in een hotel hier op het eiland.
Een tijdje terug werd ik benaderd door iemand die ik eigenlijk alleen nog maar kende via Facebook maar waarvan ik wel wist wie ze is en me erg welkom heette toen in 2017 hier kwam wonen. Zij en haar man waren onlangs in contact gekomen met dezelfde arts en naar Colombia gegaan voor zijn stamcellen behandeling. Haar man heeft/had versleten knieën. De behandeling is zo goed aangeslagen dat ze me aanraadde ook eens in gesprek te gaan met deze beste man. Alles in mij dacht ‘Zucht, nee geen dokters meer!’. Toch zei ik ja…

Je denkt Colombia? Stamcellen? Privé kliniek? Hmmm…
Ik ben dan ook gegaan met mijn meest ja-túúrlijk-jij-kan-zeker-wél-helpen attitude. Ik weet niet of artsen dit opmerken. Ongetwijfeld. Ik voel me er weleens schuldig over maar ik heb al zoveel artsen gezien in 12 jaar. Sommige uit vrije keus anderen uit noodzaak. Je krijgt wat een andere kijk op zorg. Wat zeker geen excuus is, die attitude overkomt je een beetje.
Toch kreeg deze man het voor elkaar. Hij wist me te verbazen met zijn kennis over Sjögren, mijn medicijnen en zijn behandeling hiervoor. Hij wist elke vraag die ik stelde te beantwoorden met antwoorden zo gedetailleerd, dat kan alleen maar kennis zijn. Het is heel erg lang geleden dat ik iets nieuws heb gehoord en dat ik na een gesprek niet dacht: ‘Dit was zonde van mijn tijd.’

Het is een privé kliniek in Bogota, Colombia. Voordat ik verder ga moet ik even zeggen dat ik snap dat mensen direct denken: Ben je gek! Colombia? Vanuit landen hier wordt Colombia heel erg veel gebruikt voor gezondheidszorg. Alle verhalen die ik ken zijn positief. Ook stond Colombia in 2017 op de 4e plek van beste gezondheidszorg wereldwijd. Deze privé kliniek, deze arts en zijn team, hebben zich gefocust op stamcellen. Behandelingen met stamcellen (tenzij we het over kanker hebben) zijn omstreden en daarom wordt dit bijna overal ter wereld in privé klinieken gedaan. Zo ook deze.

Stamcellen zijn de enige cellen in je lijf die geprogrammeerd zijn om goed te doen en te ‘maken’ wat kapot is. Oftewel ze zijn ingesteld om te doen wat een gezond lichaam zou moeten doen. In geval van auto-immuunziekte (mijn geval dus) zal het niet genezen maar kan het wel het proces stoppen, kans op minder medicijn gebruik en eventueel beschadigde plekken (deels) herstellen.

De behandeling zou bestaan uit een totaal van ongeveer 4 weken:
Deel 1 – 3 weken Bogota

 1. Detoxen: Dit gebeurd zowel met infusen vitamines en mineralen maar ook met shockwave, hitte en lasertherapie.
 2. Verzamelen van stamcellen. Dit wordt gedaan door een eenmalige beenmergpunctie. Hierbij verzamelen ze zoveel mogelijk stamcellen en deze worden in het laboratorium vermeerderd.
 3. Infuus 1 met 30 miljoen stamcellen
 4. Na 1,5 á 2 weken krijg je nog een infuus met 30 miljoen stamcellen

Deel 2 – 4 dagen Bogota

 1. Na 3 – 6 maanden kom je terug voor deel 2 en dan is het 3e en laatste infuus met 30 miljoen stamcellen.

Risico’s
Met de informatie die ik nu heb zijn de risico’s laag. Dit omdat er gewerkt wordt met je eigen stamcellen. Je lijf krijgt geen lichaamsvreemde spullen. Ook de behandelingen tijdens de detox zijn vitaminen en mineralen die je lichaam kent. Dingen als shockwave en lasertherapie zijn al jaren toegestaan voor allerlei doeleinden. Ik zal niet zeggen dat het risicoloos is want er bestaat geen enkele medische behandeling zonder risico’s. Volgens mij bestaat risicoloos leven niet eens. Nou is natuurlijk het ene risico wel groter dan het andere en is dit wel iets waar ik heel serieus over na moet denken.

Het grootste struikelblok in dit geval zal opnieuw geld zijn. Privé klinieken en behandelingen die  niet volgens alle medische wetten en regels zijn bewezen moet je zelf betalen. Net als alternatieve geneeskunde en eigenlijk ook steeds meer van de reguliere geneeskunde. Hoeveel ik al niet zelf betaal aan mijn reguliere medicatie. Grof uitgerekend zal alles bij elkaar, inclusief tickets & verblijf, ongeveer €8000 kosten. Een groot bedrag.

Wat nu?
Ik heb wat mails gestuurd/gesproken met mensen in de kliniek, mijn arts in het UMCG en nog een paar mensen die voor mij belangrijk zijn hierin. Ook heb ik het verhaal van de vrouw die me dit aanraadde gehoord en inmiddels al wat meer verhalen van mensen van hier die met succes bij deze kliniek behandeld zijn. Het liefst spreek ik nog een patiënt die ook een auto-immuunziekte heeft. Want in dit geval kan je het niet vergelijken met een versleten gewricht. Ook google ik af en toe wat. Ik probeer het niet teveel mijn dagelijkse dingen te laten overnemen en gewoon de tijd te nemen om de nodige informatie te verzamelen om hierin een goede keuze te maken.

De eerste week was ik enorm overdonderd en het is nog steeds een hoop info om te verwerken. Je zal uiteindelijk nooit 100% zeker weten wat de juiste keuze is. Ook zit je opnieuw in een ander land. Gelukkig is opnieuw de taal geen probleem. Binnen de kliniek wordt ook Engels en Nederlands gesproken.
Soms vraag ik me wel af of ik gek geworden ben. Ik lijk de halve wereld rond te vliegen voor mijn gezondheid. Aan de andere kant laat dat misschien heel goed zien wat de waarde van gezondheid is en hoe ver het een mens kan drijven.

Ik ben benieuwd wat mijn lezers hier van denken? Ben ik officieel gek geworden? Weinig mensen wisten er nog van dus voel je niet gepasseerd als je dit nog niet had gehoord. Bespaar ook vooral mijn lieve ouders en andere familieleden de vragenvuren want die weten de antwoorden ook niet (altijd). |k weet ze zelf nog niet eens allemaal…

Liefs, Tineke

12 reacties

 • Charlotte Feijen

  Er is onlangs een man naar Rusland gegaan die MS heeft. Ook voor een stamceltransplantatie. Ik vind die gedachte niet eens heel gek. Jammer ook dat gezien de ontwikkelingen dit alleen nog maar gebruikt wordt bij kanker. Zeker als het eigen stamcellen betreft. Maar goed dat is een andere discussie. Deze man heeft via het programma Weet ik veel geld gewonnen en onlangs is de behandeling geweest. How het nu verder met hem is, weet ik niet…. Misschien kun je googelen als je tijd zin en puf hebt. Succes!!!

  • Tineke Veenstra

   Het verschil is wel dat dit geen transplantatie is… dit is meer een grote hoeveelheid nieuwe cellen aan het lichaam geven waardoor het proces stopt/je lijf een gezonde boost krijgt. Je hoeft niet eerst het eigen beenmerg kapot te maken wat bij transplantatie wel zo is.

 • Ger

  Ben je officieel gek als je alles op alles zet als het om je gezondheid gaat?
  Dat lijkt me niet.
  Het geld lijkt me in dit geval het minst moeilijke van alles. Met velen kunnen we veel bereiken lijkt me. Vele druppels vullen het glas en dat weten we allemaal.
  Zoals we weten gaten niets boven Groningen.
  Ik zou me in eerste instantie dus vooral focussen op je team uit Groningen: wat vinden zij er van.
  Zij zijn niet alleen volledig bekend met jou en jouw dossier. Ze hebben hebben ook kennis van de medische ontwikkelingen (Stamcel therapie / Colombia / kans op succes).
  En het overige wens ik je vooral veel wijsheid in dit moeilijke dilemma.
  Maar, officieel gek? Dat lijkt me niet hoor 😉

 • Karin

  Natuurlijk ben jij niet gek. Ken je de blog van Lisanneleeft nog? Een meisje van ongeveer jouw leeftijd dat tegelijk met jou een goedlopende blog had. Al enige jaren is bekend dat zij de ziekte van Lyme heeft en daar maar zieker en zieker van werd. Zij heeft een stamceltransplantatie ondergaan in Duitsland met goede resultaten. Misschien dat je nog nieuwe info kunt vinden op haar blog of rechtstreeks aan haar kunt vragen hoe zij het een en ander heeft ervaren.

 • Janine Mahler

  Lieve Tineke natuurlijk ben je niet gek als ik je verhaal lees vind ik dit een aannemelijk verhaal. En ja als zoiets uit de lucht komt vallen krijg je na al die jaren aanmodderen reserve maar toch zou ik dit proberen. Ik vind jou dapper en soms komt er iets op je pad waar je echt niet aan hebt gedacht. Volg je hart dat is jou keuze mag ’t niet zeggen maar ik doe het toch. Gaan als je de kans krijgt Janine

 • Wilma

  Lieve Tineke
  Natuurlijk ben je niet gek,je bent jong en wil net als ieder ander genieten van het leven en energie hebben.Dat is tot nu toe nog steeds niet gelukt hoe en wat je ook probeert.
  Ik zou er heel goed over na denken en als je hebt beslist dan zul je ook de weg vinden om het geld bij elkaar te krijgen.Ik wens je heel veel suc6.En ik begrijp je volkomen wat zou het fijn zijn om een beetje een normaal leven te hebben en te kunnen genieten.

 • Frans

  Het UMCG heeft ook belang bij jouw ervaringen en zal je met feiten en deskundige adviezen kunnen ondersteunen. Misschien zelfs financieel want dit is praktisch wetenschappelijk onderzoek. En als het nodig is steun ik de crowdfunding. Want het is rot genoeg om ziek te zijn en eigenlijk zou je al die bijkomende problemen niet erbij moeten hebben. Ga ervoor Elfje! Je bent het meer dan waard! ??

 • nardy

  Machtig veel bewondering hoe jij alles aan pakt, maar ik weet al heel lang dat je niet bij de pakken gaat neer zitten. Je hebt groot gelijk dat je alles wat jouw leven eventueel kan verbeteren onderzoekt. Nee heb je en ja kun je krijgen…luidt het gezegde toch?! Veel sterkte en succes met jouw zoektocht en heel veel knuffels van “oma” Nardy… Bye bye!!

 • Angela

  Hoi Tineke,
  Zeker niet gek en ik ken de verhalen uit Colombia (ik ben Angela van die leuke tweedehands meubelzaak in Salina ;-)). Ik zou er zeker achteraangaan en sluit me aan bij Femmy: Crowdfunding! Is al veel vaker gelukt voor dure onderzoeken in Amerika o.a. Wie weet! Nee heb je, ja kan je krijgen!
  Je kan wellicht ook op Wereldvrouwen om advies vragen?
  En ik kan je wel aanbieden een collectepot in onze winkel te zetten maar dat zal de bijdrage niet worden 😉 Maar als je een talent hebt van een bepaald iets mooie dingen te maken, dan kunnen we altijd kijken of we een hoekje, kastje of stelling daarvoor vrij kunnen maken voor je. Alle beetjes helpen, toch? 🙂
  Liefs!

  • Tineke Veenstra

   Super super lief Angela, dankjewel! Als er een actie komt dan zal je die tzt wel voorbij zien komen op Facebook/blog/Instagram etc.
   Ik vind je reactie wel echt hartverwarmend. Zo bijzonder dat mensen willen helpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *