2017,  Curaçao,  Emigreren Curaçao

Ontmoet uw nieuwe huisarts

Vrijdag 10 november 09:30:
Het moment dat je wist dat komen zou… Het liefst had ik een volledig nieuw begin gemaakt. Die 2 koffers medicijnen, 300 pagina’s dossier en 10 jaar ‘ervaring’ in de kliko gekieperd en nooit meer omgekeken. Never again!

Tuurlijk wist ik dat als ik hier mijn inschrijving en verzekering geregeld had ik hier ook mijn ‘Tineke-basis-team’  weer zou moeten opzetten. Het was alleen wel enorm heerlijk een tijdje zonder te doen. Mijn laatste controles in een ziekenhuis waren in mei/juni (op klein maag probleempje in augustus na) Dat is bijna een half jaar geleden. En ik weet dat mijn medicijnen waarschijnlijk ergens in januari op zijn en als je dan hier nog nergens bekend bent moet je toch wel ergens gaan beginnen nu. Het vervelende zit hem vooral in het feit dat dit basis-team nog helemaal door mij uitgevonden moet worden en mij en mijn dossier niet kent.

Ik moest toch wel echt een stapje extra gaan zetten toen ik eind oktober hoorde dat de specialist die ik op het oog heb het hele jaar al vol zit. Slik! Toen ik had uitgelegd dat ik echt niet alleen een eenmalig onderzoekje van hem nodig had maar een systeemziekte heb en daar vaste controles en behandeling voor nodig is. Kreeg ik ineens de kans mijn huisarts te laten bellen na 8 november. Dan zou er misschien nog wel wat mogelijk zijn…

Dat is heel fijn maar misschien moet ik die huisarts-persoon dan ook eerst maar even gaan ontmoeten. Hier bij de verzekering kies je ter plekke je huisarts. Niet de naam van een praktijk of de arts van de wijk waar je woont. Nee, echt de naam van 1 specifiek persoon. ‘Gelukkig’ heb ik de vorige 3 maanden dat ik hier was wat vooronderzoek kunnen doen. Ik wist dus gelukkig al wie ik graag wilde hebben. Of in ieder geval welke praktijk. Daarvan vond ik er 2 erg goed. Mocht nummer 1 het niet aandurven hebben we nog iemand achter de hand haha! Ik kan me ergens voorstellen dat als je nieuwe patiënt een dossier zo dik als de bijbel meeneemt je niet meteen staat te springen haha!

De afspraak is straks rond 11:15. Ik ben heel benieuwd wat ze zegt en of we beginnetje kunnen gaan maken met het vormen van dat ‘Tineke-basis-team’.

Vrijdag 10 november 16:00:
Prima kennismaking. Al zag ze aan eerder schrijven wel dat ik niet helemaal voor het eerst in de praktijk kwam. Ik heb een verwijzing gekregen naar een internist. Het werd toch de arts die ik als tweede in gedachten had. Nummer 1 heeft een eigen praktijk en 3 á 4 uur wachten per afspraak is heel normaal. Ik ben wat gewend maar dat gaat zelfs mij te ver. Ook werkt de arts die ik nu krijg in het ziekenhuis en heeft een snellere connectie met de reumatoloog die af en toe naar het eiland komt. Oké dan vind ik dat ook een beter idee dan mijn eerste keuze. Meteen papieren meegekregen voor (nuchter) groot bloedonderzoek aanstaande maandag. De uitslagen moet ik een week later zelf komen ophalen om mee te nemen naar het ziekenhuis. Ook krijg ik een digitaal account waarop ik via deze huisartsenpraktijk mijn medicijn kan bestellen voor 3 maanden (héél erg fijn). Dan hoef je niet constant heen en weer te rijden voor receptjes. Die recepten kosten overigens een gulden per briefje. Ze geven dan recepten uit voor 3 maanden, waarvan je maar 1 maand tegelijkertijd kan ophalen, oftewel 8 gulden per maand voor de briefjes waar het op staat, haha. Ze zetten namelijk alles op losse briefjes. Ik ben heel benieuwd hoe dit me straks af gaat…

Of ik ook nog even via What’s app kon doorgeven wat mijn exacte medicatie is dan kan mijn huisarts dit in het account zetten. Het digitale deel van deze praktijk vind ik wel heel handig. Veel dingen zijn hier nog handmatig en alles wat digitaal is juich ik enorm toe. Scheelt kilometers maken én een hoop energie voor mij.

Het ziekenhuis kon ik ‘even’ zelf bellen om een afspraak te maken. Nou ik heb denk ik 8 mensen gesproken. Waarvan 3 een verkeerd nummer gaven, 2 na mijn en vraag zeiden en de hoorn op de haak gooiden en 3 me probeerden door te verbinden maar er niemand opnam. Mijn 10 gulden beltegoed kaart van gister is er in ieder geval helemaal aan op gegaan. Zelfs een telefoontje die alleen maar overgaat kost blijkbaar al 1 gulden. Of mijn telefoon spoort niet. Ik probeer het maandagochtend wel even en desnoods ga ik er wel langs. Wel heb ik in die 10 gulden tijd ook twee tandartsen geregeld waar ik langs kan komen. Degene die het meest van Sjögren + tandheelkunde weet mag zich aansluiten bij het team. In ieder geval 2 afspraken die staan + het bloedonderzoek.

Als ‘welkom op het eiland en 25-plusser’ mag ik ook nog meteen meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Oftewel ik ben voorlopig weer even van de straat haha.

Tot zover deze vuurdoop. Ik ga even nieuw beltegoed halen!

Liefs, Tineke

4 reacties

 • Femmy

  Jeminee, wat een gedoe! Een gulden per briefje is echt een giller!! Dat ga je goed in je portemonnee voelen, ben ik bang. Je hebt een mooi begin gemaakt met je Tineke-basis-team. Zeker de huisarts met goede connecties klinkt goed. Top gedaan. Nog even aan alle radartjes draaien voordat het weer als een geoliede machine loopt. Tot voor zover dat mogelijk is natuurlijk op Curaçao!

  • Tineke Veenstra

   Ja joh ik kan daar ook enorm om lachen. Een gulden per briefje. Waarom dat is moet je me niet vragen. Maar dat zijn van die typische dingen van hier. Dat je denkt HUH. Oké! Ja ik hoop dat is redelijk snel alles een beetje heb lopen. Er zijn paar dingen die je steeds handmatig moet vernieuwen. Zo moet je een verwijsbrief naar de specialist zelf elk half jaar vernieuwen. Ook zoiets wat in mijn NL brein nog steeds heel onlogisch is maar hopelijk loopt het gewoon vrij snel vanzelf.

   Leuk dat je meeleest lieve Femmy <3

 • Frans van Giessen

  Soms toch een beetje CuracAU. Sterkte met al die toestanden die op de Caribische wijze opgelost moeten worden. Hoe heb je de heen en terugreis ervaren? En had je tussenlandingen? Dat kost zoveel tijd=extra energie. Maar, blijf stralen Tineke, zoals alleen de zon en jij dat op Curacau kunnen! X

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *